torsdag 2 april 2015

Mammoul Recept



Maamoul är en arabisk kaka som är väldigt populär. Jag gillar den bäst med valnötsfyllning, men man kan använda de nötter som man gillar. Man kan även fylla dem med dadelpasta.

Ingredienser:
1,5 kg mannagryn
7,5 dl mald mannagryn (kallas farkha)
900 g osaltat smör
2,5 dl socker
1 dl blomvatten
1 dl rosvatten
2,5 dl ljummet vatten
1 msk blå torrjäst som blandats ut med 0,5-1 dl ljummet vatten
2 tsk mahlab på svenska heter den vejksel (krydda från arabaffär)
Florsocker

Fyllning
0,5 kg valnötter eller pistagenötter
2 dl socker
1/4 dl blomvatten
1/4 dl rosvatten
Man kan använda dadlar istället om man vill, det finns färdig dadelpasta.

Gör så här:
Blanda ihop båda mannagrynsorterna i en bunke.
Tillsätt socker och mahlab och blanda ihop ordentligt (med händerna)
Smält smöret och häll över blandningen, blanda ihop.
Täck över bunken och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
När du ska göra kakorna så löser du ut jästen med ljummet vatten och låt stå 20 min.
Tag ut degen i god tid då den kan ha blivit en aning hård i kylen.
Innan du häller över jästen så blandar du återigen degblandningen och sedan häller du över jästen.
Tillsätt blomvatten, rosvatten och 2,5 dl ljummet vatten.
Blanda tills degen blir jämn och fin
Täck över med en handduk och låt stå 1 timme.
När timmen gått så blandar du igen och skär degen i bitar.
Hacka nötterna och häll över blomvatten, rosvatten och socker.
Blanda ihop
Lägg i fyllningen och använd valfri form.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kakorna måste stå ett tag så ett tips är att göra alla kakor och därefter börja baka dem i ugnen.
Ställ in i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Pudra över florsocker

Passar utmärkt att frysa eftersom att satsen är stor.
Pudra inte florsocker på dem om du ska frysa in dem.
Gör istället det innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar