fredag 8 april 2011

Citronmarängpaj




Paj deg
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver

Fyllning
75 gram smör
3 ägg
1 citron
1 dl socker
1 msk maizena

Marängen
4 äggvitor
1 dl socker
1 nypa salt

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda i socker, mjöl och bakpulver,
rör samman till en jämn deg. Tryck ut i en form med löstagbara
kanter och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter i 175 grader.
2. Börja med citronfyllningen. Smält smöret i en kastrull på spisen
och tillsätt äggen ett i taget. Se till att ha plattan på medelvärme och rör
mycket, annars kan äggen koagulera.
3. Pressa i saften från en citron, blanda i socker och maizena. Låt sjuda
på svag värme tills krämen tjocknat något.
4. Dags för marängen: Separera äggvitan från gulan och vispa vitan till
ett hårt skum. Tillsätt sockret och saltet mot slutet.
5. Tag ut det förgräddade pajskalet och bred citronkrämen ovanpå.
Avsluta med marängsmeten. Ställ in i ugnen i 175 grader tills marängen
fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar